Tips! Verantwoord bewegen in tijden van Corona

Regelmatig bewegen is goed voor je. Het versterkt je weerstand, verkleint de kans op hart- en vaatziekten en daarnaast heeft het ook een positieve impact op je mentale toestand.

Door de maatregelen die de overheid heeft genomen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, is het niet meer mogelijk om in groepsverband te gaan sporten. Daarnaast zijn sportscholen en -verenigingen in ieder geval tot 28 april gesloten. Gelukkig zijn fietsen en hardlopen sporten die je heel eenvoudig in je eentje kan doen. Waar moet je als fietser, hardloper of wandelaar rekening mee houden? We geven je een aantal tips.

Tips voor (race)fietsers

 

 1. Kies voor een solo-rit
  Hoe leuk het fietsen in een groep of met je fietsmaat ook is, toch kan je dat in tijden van Corona maar beter niet doen. Kies daarom voor een solo-rit. En geloof ons maar, daar zitten ook heel veel voordelen aan. Zo bepaal je zelf waar en wanneer je fietst en kan je je hoofd even helemaal leegmaken. (En dat is na een hele dag werken, met of zonder kinderen die niet naar school kunnen, wel eens nodig.)
 1. Nu komt die indoor trainer écht goed van pas.
  Waarom naar buiten gaan om te fietsen als je een indoor fietstrainer hebt? We begrijpen dat het zonnetje ervoor zorgt dat de drang toeneemt om je fiets af te stoffen en de weg op te gaan, maar een indoor sessie is zo slecht nog niet. Door de komst van realistische, virtuele fietswerelden zoals Zwift, kan je samen met duizenden anderen fietsen. Is die toertocht waar je al maanden voor hebt getraind afgelast i.v.m. het Coronavirus? Op Zwift kan je o.a. de Alpe d’Huez virtueel beklimmen of het WK in Innsbruck afleggen. Tip van ons: je Zwift-ritten zijn ook te uploaden naar Strava.
 1. Vermijd zoveel mogelijk smalle en drukke wegen
  Stippel je route van te voren uit en vermijd daarbij zo veel mogelijk smalle, drukbezochte wegen. Zo kom je minder mensen tegen en kan je de geadviseerde afstand van 1,5 meter goed bewaren.
 1. Ga niet naar buiten met verkoudheid- of griepklachten.
  Heb jij of iemand in je huishouden verkoudheid- of griepklachten? Blijf dan thuis! Als je je goed genoeg voelt kan je eventueel thuis nog een workout doen, maar vermijd dan wel intensieve trainingen. Voel je je niet goed? Pak dan gewoon je rust. Daar doe je je lichaam veel meer plezier mee
 1. Houd 1,5 meter afstand!
  Kom je tijdens het fietsen iemand tegen, of dat nou een tegenligger is of iemand die je graag wilt inhalen, houd dan minimaal 1,5 meter afstand. Wie weet heeft diegene wel iets onder de leden of ben je zelf zonder dat je het weet besmet.

Tips voor hardlopers/wandelaars

 

 1. Loop alleen
  Hoe leuk het lopen met je hardloop-/wandelgroep ook is, kan je dat in tijden van Corona maar beter niet niet doen. Loop lekker alleen. Zo bepaal je zelf waar en wanneer je loopt, kan je je hoofd even helemaal leegmaken en ben je niet afhankelijk van een ander zijn/haar looptempo.
 1. Nu komt die loopband écht goed van pas
  Heb je een loopband? Maak hier dan optimaal gebruik van! We begrijpen dat het zonnetje ervoor zorgt dat de drang toeneemt om een ommetje te maken of een rondje hard te lopen, maar een indoor sessie is wel zo veilig.
 1. Vermijd zoveel mogelijk smalle en drukke paden en plekken
  Stippel je route van te voren uit en vermijd daarbij zoveel mogelijk smalle, drukbezochte paden en plekken. Sla het bos of het park een keer over. Zo kom je minder mensen tegen en kan je de geadviseerde afstand van 1,5 meter goed bewaren.
 1. Ga niet naar buiten met verkoudheid- of griepklachten
  Heb jij of iemand in je huishouden een verkoudheid of griepklachten? Blijf dan thuis! Als je je goed genoeg voelt kan je eventueel thuis nog een workout doen, maar vermijd dan wel intensieve trainingen. Voel je je niet goed? Pak dan gewoon je rust. Daar doe je je lichaam veel meer plezier mee.
 1. Houd 1,5 meter afstand!
  Kom je tijdens het lopen iemand tegen, of dat nou een tegenligger is of iemand die je graag wilt inhalen, houd dan minimaal 1,5 meter afstand. Wie weet heeft diegene wel iets onder de leden of ben je zelf zonder dat je het weet besmet. Veiligheid gaat voor alles!